Mijn eerste chemokuur…..

Maandagmorgen was ik met Tonia al om 8:30 in het ziekenhuis voor de dagbehandeling op hematologie 5 dat is in het gebouw van de POLI. We zijn gebracht door Ron en Patricia en die zijn beide overdag ook nog langs gekomen. Raimond heeft ons weer opgehaald om 19:15, Fijn dat onze kinderen er zijn. Dat geeft rust en ze ontzien en helpen ons ook goed.

Vandaag was het een belangrijke dag. Hoe ga ik de eerste chemokuur overleven. Ik werd in bed geplaatst en Tonia in een comfortabele stoel. Van het hartinfarct waren ze ook op de hoogte. Er volgde een uitgebreide uitleg door het vriendelijke verplegend personeel, de gespecialiseerde verpleegkundigen Louise en Patty en mijn arts Niels.  (ik voel me hier ook best wel thuis)

Er was goed en minder goed nieuws te melden, Maar eerst het minder goede nieuws, de eerste botlaesi was gegroeid tot ruim 4,2 cm (vanaf 13 in maart) En er waren meer kleine nieuwe tumor haarden gevonden in de botten. (oeps) De plasmacellen in het beenmerg was 98%, m.a.w de tumorcellen hebben aardig eigendom genomen van het beenmerg, ten kostte van de goede cellen. Behandelen was dus nodig. Het goede nieuws was dat het dan ook ging gebeuren met o.a de Darutumumab ( zie voorgaande berichten). Ik was toch ingeloot.

Ik werd eerst voorzien van allerlei medicijnen die bijwerkingen  moesten tegenhouden c.q voorkomen, wat zeker geen garantie is. Ook nu werd er weer veel bloed afgenomen en 24 uur urine ging naar het lab.

Ik moest ook alle bijwerkingen gelijk melden, dan kon de arts het programma e.v.t aanpassen of tijdelijk stop zetten.  Gaat het echt niet goed, dan mag je zelfs niet meedoen met de trail.

Uiteindelijk werd een grote zak opgehangen  met ruim  1880 mg Daratumumab,die in verschillende etappes je lichaam binnen treed via een infuus, Eerst 50 mg , na een uur 100 mg, na 2 uur 150 mg en na 3 uur de volle 200 mg. Dit vooral om te kijken hoe je lichaam er op gaat reageren. Uiteindelijk ging het goed, al ben je wel bekaf, ga je van wit in je gezicht naar rood en ben je best wel gammel met zoveel medicijnen in je lijf . Dus is af en toe slapen fijn.  Ik ben nu ook gelijk van 2 naar 11 medicijnen overgegaan. Dus thuis stopt de behandeling ook beslist niet!

Aan het einde van de kuur kreeg ik nog een Bortezomid  (Velcade) injectie toegediend in mijn buik, door een verpleegster met en schort, oog-beschermer, handschoenen en mondkap, dit om de verpleegster te beschermen. Wel  een vreemd idee dat je zelf het middel ingespoten krijgt, maar begrijpelijk.

De dagbehandeling sluit zoals gewoonlijk op tijd en ik werd naar de verpleegafdeling in het ziekenhuis overgebracht op 3B , daar werden nog 2 controles uitgevoerd en ik mocht gaan toen Raimond er was. Al met al is het best goed gegaan en ben ik vandaag(dinsdag) zonder al te veel problemen de dag doorgekomen. Aanstaande donderdag krijg ik een korte Chemo van 2 uur, dat is te doen. Aansluitend krijg ik dan alle afspraken voor de komende tijd.

Dank voor jullie aandacht, ik vind het belangrijk dat je de juiste informatie krijg, en dat kan het beste via mijzelf.

Lieve groet, geniet van het leven.

XXX

Tom