Van geen, naar 2 kankersoorten tegelijk in 2021.

Via deze blog wil ik de familie, vrienden en belangstellende op de hoogte houden van mijn derde confrontatie met kanker. Ik ben erfelijk belast met het li-Fraumeni syndroom wat betekent dat mijn DNA beschadigd is (mutatie P53 gen) Hierdoor kunnen  diverse kankersoorten zich ontwikkelen. zie www.lifraumeni.nl. Ik krijg jaarlijks diverse preventieve onderzoeken zoals een total bodyscan etc. En door de screening worden de meeste kankersoorten tijdig ontdekt, waardoor een behandeling nog mogelijk is.

Op deze manier blijf iedereen eenvoudig op de hoogte Jullie krijgen dan het juiste verhaal uit de eerste hand.
Ik wil namens ons gezin iedereen bedanken die ons ondersteund, volgt en bijstaat in raad en daad. Dat stellen wij heel erg op prijs.


kanker op mijn pad, het houdt niet echt op…..

  • 1999 Uitzaaiing melanoom zie een uitzaaiing van een melanoom in 1998).
  • 2017 ziekte van Kahler met stam=el transplantatie (zie deze website)
  • 2022 Terugkeer ziekte van Kahler (weer actueel, behandeling start binnenkort)
  • 2021 Wekedelenkanker leiomyosarcoom (nieuwe kanker, behandeling start op kort termijn)

Korte uitleg over deze kankersoorten

Melanoom uitzaaiing:
en melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat in de pigmentcellen (melanocyten) van de huid. In 2019 kregen ongeveer 7000 mensen de diagnose melanoom. Een melanoom kan overal ontstaan en kan zich soms snel verspreiden naar andere delen van het lichaam. Bij mij was er geen zichtbare melanoom, maar was er een bult in mijn been

De ziekte van Kahler, (Multiple Myeloma)
Ook genoemd Multiple Myeloma is een woekering van Plasmacellen en voor een goede uitleg over Multipel Myeloom verwijs ik je graag  naar de uitleg van de Hematologie afdeling Van Groningen. Hier wordt het duidelijk uitgelegd. NB Multiple myeloma is een chronische ziekte en tot voor kort dodelijk.

Leiomyosarcoom, (wekedelenkanker)

Een leiomyosarcoom is een zeldzame, kwaadaardige tumor die ontstaat uit gladde spiercellen. Deze cellen komen voor in verschillende weefsels in het lichaam. Daarom zijn er veel verschillen tussen de tumoren binnen deze tumorsoort. De prognose en behandeling van de verschillende tumoren verschilt. Daarom is er een verdeling gemaakt in 3 subtypen:

leiomyosarcoom in de huid
leiomyosarcoom in de wand van bloedvaten ( bij mij dus)
leiomyosarcoom van zachte, ondersteunde weefsels. Bijvoorbeeld in het maag-darmkanaal

Omdat spieren onder de ‘weke delen’ vallen, daarom wordt een leiomyosarcoom ook wel een wekedelensarcoom. genoemd. Helaas is deze vorm kwaadaardig en wordt vaak pas laat (te laat) gevonden. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mensen de diagnose leiomyosarcoom. Ik zit gelukkig nog in Fase 1, Dankzij de totalbodyscan. Een ding is zeker alle soorten zijn zeldzaam, ik had liever met de hoofdprijs van de staatsloterij of postcode loterij gehad, die is ook zeldzaam 🙂 Wil je meer weten hoe cellen en je afweer werkt  klik dan hier


Minder uitgebreid als de vorige keer

Ik heb in deze blog de onderwerpen drastisch verkleind. en daardoor is deze beter leesbaar. Bij name mijn lieve Nichtjes Sharon en Pricillia, wezen mij hierop, en achteraf hadden ze volkomen gelijk. Teveel informatie leidt af en wordt snel te technisch. Ik zal mij dus proberen te beheersen. Ga je zelf op zoek naar informatie, vergeet dan vooral niet om een datumfilter aan te zetten in Google