Begin 2023 onderging ik mijn tweede stamceltransplantatie. En helaas is de ziekte na 1 1/2 jaar weer terug en ben ik weer terug bij af. De hematoloog van het VU heeft gebeld en ons op de hoogte gebracht. Uiteraard hadden we de uitslagen al gezien, dus dit lag in de lijn der verwachting. Normaal ga ik om de acht weken naar het ziekenhuis, maar de komende periode zal dit waarschijnlijk weer wekelijks worden, afhankelijk van de gekozen behandeling. In het begin zal ik mogelijk 48 uur in het ziekenhuis moeten blijven vanwege de reacties op de medicijnen.

Er is gevraagd of ik wil deelnemen aan een wetenschappelijk onderzoek, en dat wil ik ook wel. Het is nog onbekend voor welk onderzoek ik in aanmerking kom. ik moet hiervoor nog worden ingeloot. Hoe dan ook, de behandeling zal snel starten. Mogelijk kan ik ook een nieuwe behandeling krijgen met bi-specifieke antilichamen, namelijk Teclistamab, en anders kom ik daarvoor nog in aanmerking na een ander wetenschappelijk onderzoek.

Het is afwachten, maar het is zacht gezegd wel erg jammer. Ik zal nog niet uitweiden over de voor- en nadelen van de behandelingen; eerst maar afwachten wat het gaat worden. De eerste diagnose was in 2016,  dus ik heb het tot nu toe best goed gedaan. Wordt vervolgd.